Chaine etikett

Tagok Chaine jelvény és lánc használata

Rendezvényeken, melyeket a Chaine Egyesületek szerveznek (pl. baráti ebédek, vacsorák, gála vacsorák, avatási ünnepségek stb.), a férfiak számára minden alkalommal kötelező a Chaine lánc viselése.

A nők számára lehetőség van baráti ebédek és vacsorák alkalmával a ruhára kitűzött masni és hozzátartozó medál, vagy Chaine lánc viselésére, gála vacsorákon és avatási ünnepségek alkalmából azonban a Chaine lánc kötelező.

Más alkalmakkor - mely minden más Chaine Egyesület által szervezett alkalmat jelent, pl. városi séta, kiállítás, kirándulás, utazás – kitűző, vagy jelvény viselése ajánlott.

A Chaine tagoknak minden Chaine rendezvényen megkülönböztethetőknek kell lenniük.

Elvárt társasági formák

A tagok legyenek barátságosak és előzékenyek, adják meg a tiszteletet a többi tagnak és a meghívott vendégeknek.

A tagok használják ki a lehetőséget, és a rendezvényeken bővítsék ismeretségi köreiket. A tagok vegyék fel a kapcsolatot régi ismerőseikkel, de keressék a lehetőséget a társaságban az új tagokkal való ismerkedésre is. A tagok kerüljék azt a rossz szokást, hogy mindig ugyanazon személyek társaságában vannak.

Elvárások és fő szabályok az asztalnál

- A vízzel a szomjúságot oltjuk, a bort kóstoljuk, soha ne keverjük a vizet és a bort.

- Só és bors használata nem megengedett.

- Mobil telefonokat ki kell kapcsolni.

- Beszédek tartása, hangoskodás, éles vita tiltott.

A férfiak zakójukat semmilyen körülmények között nem vethetik le, kivéve nagyon meleg időben, vagy kültéri rendezvényen azt követően, hogy engedélyt kaptak az Elnöktől, vagy a jelen lévő legmagasabb rangú vezetőtől, természetesen a nők előzetes hozzájárulását követően.

Több országban tilos a dohányzás a nyilvános helyeken és közterületeken. Ahol ilyen tiltás nincs, ott sem megengedett a dohányzás az asztalnál, kivéve a kávé felszolgálása után, ha erre az Elnök, vagy a jelen lévő legmagasabb rangú vezető  engedélyt adott.

Miután a tagok engedélyt kaptak a dohányzásra, akkor is tekintettel kell lenniük a többi vendégre. Igyekezzenek elkerülni, hogy a füst közvetlenül zavarja a társaság nem dohányzó tagjait.

Chaine rendezvényeken a vendéglátók munkájának értékelése

A tagtársak munkája, konyhaművészeti alkotása iránt – akár férfiról, akár nőről van szó – tisztelettel kell lenni, és az elismerést ki kell nyilvánítani mind a szakértelem, mind a végzett munka iránt.

Minden gasztronómiai rendezvény végén a konyhai és felszolgáló személyzetet (fehér és fekete brigádok) bemutatják. Az Elnök, megbízása alapján az Egyesület egyik tagja mond hivatalosan értékelést és köszönetet a vendéglátók munkájáért.

Az értékelés során elsősorban vendéglátó által kifejtett erőfeszítéseket ajánlatos hangsúlyozni és méltatni. Az esetleges hibákra (étel, ital, felszolgálás, vacsora üteme stb) építő szándékkal kell rámutatni, elkerülve bármilyen személyeskedést és a vendéglátó megsértését.

Tagok közti kapcsolatok

A Világszervezet Egyesületei arra törekednek, hogy professzionális tagtársaikat és a Chaine házakat előnyben részesítsék Chaine rendezvények szervezésekor.

A Chaine házakba egyénileg látogató tagok a vendéglátó Chaine tag szállodájába/éttermébe történő érkezéskor készüljenek fel a bemutatkozásra, vigyenek magukkal névjegyet, érvényes tagsági kártyát.

Az Egyesületekhez tartozó tagokról a Chaine párizsi központi és a nemzeti egyesületek honlapjairól lehet információhoz jutni. A külföldi egyesületekhez történő látogatás is jó alkalmat ad új kapcsolatok teremtésére, illetve olyan tagtársakkal való megismerkedésre, akik hasonlóan gondolkodnak, esetleg hasonló egyéni és szakmai elképzeléseik vannak.

A Chaine tagsággal kapcsolatban érdeklődők számára teljeskörű információt javasolt adni.

A tagjelöltnek minden rendezvényen, beleértve az avatási ceremóniát is, támogatást és bátorítást kell kapnia az őt javasló régi tagoktól.

Professzionális tagok

A professzionista tagokat és intézményeiket (szálloda, étterem) azokról a jelvényekről lehet megismerni, melyeket tagságuk időtartama alatt jogosultak viselni (Chaîne tábla, diploma, Chaine lánc).

A Chaine-tagok nagyra értékelik, ha látogatásukkor az étterem, vagy szálloda tulajdonosa és/vagy a chefje személyesen üdvözli érkezéskor és távozáskor egyaránt. Ez a gesztus reklám értékű lehet és az intézményekről kialakított jó véleményt erősíti. Javasolt, hogy a professzionista tagok az éttermükbe/szállodáikba látogató Chaine tagokra megkülönböztető figyelmet fordítsanak.

Amennyiben van, akkor Chaine asztali zászló elhelyezése is ajánlott az asztalokon Chaine tagok vendéglátása esetén. A Chaîne logó és réztábla használata a professzionista tag saját intézményére nézve természetesen marketing célokat is szolgálhat.