Világszervezet története

„ Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs" – Association Mondial de la Gastronomie "

A „Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs” Association Mondial de la Gastronomie a világ legrégibb és legjelentősebb gasztronómiai egyesülete. A korai középkorban, a művészetek (zene, irodalom, képzőművészet, színjátszás) kialakulásának kezdetén a konyhaművészet is előtérbe került, melyre az európai uralkodó házak különös figyelmet szenteltek. Ebben az időben alakultak meg a céhek (egyletek), amelyek tanoncokból, segédekből és mesterekből álltak. A különböző rangokat egy „mestermű” megalkotása után lehetett elérni. 1248-ban Szent  Lajos, Franciaország királya, akit később szentté avattak hozzájárult a „oyeurs” libapecsenye sütők céhének megalapításához, hálául azoknak a mesterembereknek, akik udvarát konyhaművészeti remekekkel kápráztatták el. Meg kell említeni, hogy ebben az időben a libák voltak a legnemesebb ételek alapanyagai. Ugyanezen mesterek anyagi támogatásukkal és fizikai munkájukkal is hozzájárultak a párizsi Sainte Chapelle építéséhez. A Chaine des Rotisseur 5 évszázadon keresztül gyakorolta és fejlesztette a konyhaművészetet, ám 1793-ban a francia forradalom ezt a nemes hagyományt megszüntette, az egyleteket pedig feloszlatta.
Ez azonban nem jelentette a konyhaművészet végét. A második világháború után, 1950-ben öt francia connaisseur, Curnovsky, Bélcart, Valby, Giraudon és Dorin urak, Párizsban felélesztették a régi hagyományokat és újjászervezték a „Chaîne des Rôtisseurs” Egyesületet és baráti kapcsolataikon keresztül, elindították a Világszervezet működését mind az öt kontinensen.
A Chaîne des Rotisseur Világszervezetté fejlődött és jelenleg mintegy 126 országban, 25.000 taggal tevékenykednek Chaîne Nemzeti Egyesületek a Párizsi Központ irányítása alatt. A Világszervezet célja elsősorban a konyhaművészet továbbfejlesztése és a minőségi étel és ital kultúra terjesztése. Az Egyesület jelvénye a címerpajzson belül a tüzet jelképező piros alapszínben két egymást keresztező nyársat ábrázol, utalva az ősi, tradícionális hús elkészítési eljárásra.
Az Egyesület tagjai (amatör és professzionista) különböző rangokat, illetve ennek megfelelő szalagokat lánccal kapnak belépéskor, illetve előléptetések alkalmával, melyeket a Nemzeti Egyesület vagy a Világszervezet rendezvényein, az ünnepélyes eseményeken viselnek.
A tagok különös figyelmet fordítanak a konyhaművészet mellett egymás megbecsülésére és tiszteletben tartására, függetlenül vallási és politikai beállítottságuktól. A társasági alapon szerveződött Nemzeti Egyesületek nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet.
A „Chaîne des Rôtisseurs” Baráti Asztaltársaság alapítását 1990. január 2.-án hagyta jóvá a Fővárosi Bíróság 6. Pk. 60907/2. számon.