2018.02.10. Vadrózsa étterem Baráti vacsora

Mint a mesében
Magyarország, Budapest, 2018. február 10.
Karneváli időszakban, rózsás hangulatban
Mint Csipkerózsikát az alvó királylányt a mesében, úgy őrzi a ’Vadrózsa’ éttermet egy barokk villa rózsákkal teli kertje, a budapesti Rózsadombon. A villa történetének érdekessége, hogy első tulajdonosa, az 1942-ben készült híres Casablanca című film pincért alakító színésze volt, akit Magyarországon csak „Szőke Szakállként” becéztek.
A Vadrózsa étterem különleges hírnevére az elmúlt négy évtizedben tett szert, amikor Vetter Margaret, Conseiller Gastonomique, a magyarországi Chaîne Elnökségi Tagja, a hazai gasztronómia egyik fellegvárává varázsolta. Az étterem jelenlegi tulajdonosai, Földvári Gábor Maitre Restaureateur és fia Dániel megőrizve a hagyományokat és a villa patinás enteriőrjét, változatos tematikájú gasztronómiai programokat kínálnak.
A farsang, a karneváli szezon, hagyományosan is a vidám lakomák, bálok és mulatságok időszaka. Ennek hangulatát idézte Kovács-Siklósi Lázár executive chéf fergeteges farsangi menüsora a Vadrózsa estjén. Lázár chéf neve Magyarországon brand, aki sztár televíziós műsorvezető, foodstylist, gasztronómiai tanácsadó, Magyarország Washingtoni Nagykövetségének korábbi executive chéfje, szakácskönyvek szerzője, Conseiller Culinaire, a Chaîne magyarországi munkájának segítője az alapítás óta. Kedves gesztus volt tőle, hogy ő fogadta az érkezőket, mintegy családtagokat a Chaîne családból. Az est kezdetét látványos karneváli tűzijáték jelezte, amelyet hideg téli fagylalt és forralt bor kísért. Az ellentéteknek ez az izgalmas játéka, tökéletes harmóniában kísérte végig a 8 fogásos, pazar menüsort. Mintegy karneváli felvonulás, úgy érkeztek a színpompás, ízekben gazdag, gondosan válogatott ételek, egyedi tervezésű készletekben, szép tálalásban. Hideg előétel három jelmezben szerencsét hozó álarccal, óriásgombóc farsangi levesben, ízválasztónak meleg előétel, pihentetőnek egy kis füstölgő varázslat. Szerencsére a hústól sem kellett elbúcsúzni, ahogy azt a latin carne vale szó eredetileg jelenti, mert színes tésztaköntösben tökéletesen elkészített borjúszűz volt a főétel. Fantasztikus sajtvariációval és a farsangi hagyományokat őrző gigantikus fánkbemutatóval tette teljessé a hangulatot Lázár chéf és csapata, amelyet már Pereszlényi Alexandra Rotisseur, a 2017. évi Chaîne Ifjúsági Szakácsverseny hazai győztese is erősít. Az emlékezetes menüsorhoz válogatott borok egyszerre voltak hagyománytisztelők és merész újítók.
A karneváli hangulathoz szorosan hozzátartoznak a versenyek, ám ezúttal szamba verseny helyett a férfiaknak nyakkendő-, a nőknek cipő-szépségverseny tette izgalmassá az este végét. Egy remek hangulatú, baráti együttlét önmagában ajándék, a vendégeket azonban további meglepetések is várták: pálinka bemutató és Raj Ráchel Maitre Rotisseur tortatervező különleges design tortáinak kóstolása zárta a gazdag programot.
Kellemes karneváli szezont kívánunk minden kedves Chaîne Tagnak! Vive la Chaîne!